Prima pagina

Istoric

 

Conacul domnului nobil Cseh IGNÁCZ se afla la Cernat de Jos sub numărul 482, in comitatul Trei Scaune (judetul Covasna), Transilvania.

Acest conac a fost construit in 1839 in centrul Cernatului de Jos. Cladirea in stil clasica are un singur nivel si a fost reconstruit in anul 1998 si aici functioneaza acum pensiunea ENIKO. Intrarea in teren și gardul de piatra sunt de asemenea tipice perioadei. Conacul are orientarea spre sud-vest. Camerele spațioase și sufrageria mare sunt realizate cu plafon plan, iar in bucătărie cu grinzi. Fundatia este din piatra, peretile sunt din caramida, iar acoperisul era inițial din sindrila. Pivnita este boltita.

In data de 2. aprilie 1848 in acest conac s-au adunat două sute de reprezentati al  nobilimii liberale din Trei Scaune. Primarul major Horvath Albert aici a anuntat convocarea adunării generale la Sfantu Gheorghe (11-12 aprilie).

La adunarea generala in 30. mai 1848 din Cernat de jos au fost present un numar mare de iobagi și oameni din ordinea militară si reprezentatii comitatul Trei Scaune.

Pünkösti Gergely, ofițerul de granita a anunțat eliminarea sarcinii iobagiului.

Comemorativa pentru acele evenimente a fost inaugurat pe data de 15. martie 2009.